Sport Event Syd og DGI Sønderjylland vil gøre noget ved den store mangel på trafikofficials, når der skal arrangeres store sports- eller kulturarrangementer. Derfor arbejder de nu på at få stablet et sønderjysk korps af frivillige på benene.
Aabenraa: Nu må der findes en løsning på udfordringen med manglen på trafik-frivillige i Sønderjylland.
Sådan lyder det fra Sport Event Syd og DGI Sønderjylland, der er gået sammen om at få stablet et sønderjysk korps af såkaldte trafikofficials på benene. Som JydskeVestkysten har beskrevet flere gange, er der nemlig mangel på uddannede folk, der kan få trafikken til at glide i forbindelse med større sportsarrangementer, markeder eller andre begivenheder i området, fordi politiet og hjemmeværnet ikke længere har de fornødne ressourcer.
- Så vores tanke er at gøre noget ved det her, for det er vores fælles udfordring og problem. Vi vil gerne organisere det, så vi får et slags korps, der kan tage ud og hjælpe de foreninger, der har brug for det, mod at de stiller nogle folk til rådighed i korpset. Det vil virkelig kunne rykke noget. Hvis vi ikke organiserer det, går det bare op i hat og briller, siger Per Hussmann, eventmanager i Sport Event Syd.
Bekymrede foreninger
Tanken er den samme hos DGI.
- De seneste år er vi blevet kontaktet en del af vores foreninger, der er bekymret for det her. Det med trafikafvikling er jo ret langt fra deres primære opgave med at lave idræt og arrangementer, så det kan godt være svært for en forening at stå i. For os handler det om at gøre det nemmere for foreningerne, så de ikke alle sammen skal ud og have uddannet en masse i forbindelse med arrangementer. I stedet kan vi hjælpe hinanden på tværs af foreningerne, siger Janne Bonde, som blandt andet fungerer som forenings- og kommunekonsulent i DGI Sønderjylland.
Lige nu er der ikke noget overblik over de uddannede trafikofficials.
- Indtil nu har det været sådan, at folk er blevet uddannet i regi af deres egne klubber eller foreninger, og så er de forsvundet lidt ud af det blå, siger Per Hussmann.
Store forskelle
En af udfordringerne er også, at der er stor forskel på mulighederne for tilskud, alt efter hvilken forening man er, og hvilken kommune man tilhører.
- Så vi har taget kontakt til de fire kommuner på forvaltningsniveau og foreslået en samlet pulje til uddannelse af trafikofficials, så det er gratis for den enkelte at blive uddannet. Til gengæld forpligter man sig til at indgå i korpset, som Sport Event Syd gerne vil administrere i det daglige, sørge for at få opdateret de frivilliges kompetencer og alt det, der kræves, siger Per Hussmann.
Måske fonde
Det er der endnu ikke kommet noget ud af, og det har blandt andet ført til, at et uddannelseskursus her i weekenden ikke blev til noget, fordi der var for få tilmeldte.
- Fordi finansieringen og konceptet endnu ikke er på plads, har vi heller ikke været ude og rekruttere folk til kurset, siger Per Hussmann, som overvejer at søge fonde, hvis det ikke lykkes at få kommunerne til at gå i takt.
- Der skal i hvert fald ske noget, ellers står vi lige så dårligt som tidligere. Og vi har jo mange store arrangementer på vej over de næste to-tre år. Bare næste år er der, ud over dem der plejer at være der, Royal Run, Tour de France og VM i mountainbike i Haderslev. Så det kører bare derudad, og vi er allerede på bagkant, siger Per Hussmann.
Lars Kristensen (V), formand i udvalget for kultur og fritid i Aabenraa Kommune, har endnu ikke hørt noget til forslaget. Men han synes om idéen.
- Jeg er da meget spændt på at se oplægget, og jeg synes umiddelbart, det lyder som en god idé. Foreningerne har jo uden tvivl en udfordring her, så hvis vi kan få det sat i system, vil det kun være godt, siger Lars Kristensen.