I denne måned skriver lokalhistorier Niels Chr. Nielsen om traktørstedet Cecilielyst, som lå ved Bag Hjelm frem til 1966.
Aabenraa: Til brug i Facebook-gruppen "Aabenraa i gamle dage" har jeg produceret et antal kortfilm omhandlende historier fra det gamle Aabenraa.
Denne måneds artikel er teksten (speaken) fra en af disse kortfilm. Jeg vil fremover indimellem fortælle indholdet fra mine forskellige film og denne fortælling omhandler det tidligere traktørsted "Cecillielyst"
Frem til 1966 lå der i den vestlige bydel af Aabenraa, nærmere bestemt ved Bag Hjelm, en gammel gæstgivergård som hed Cecillielyst. Hvem der har lagt navn til gæstgivergården er uvist.
Cecillielys blev formentlig opført i sidste halvdel af 1800-tallet og lå frem til 1920'erne stadig et stykke udenfor byen.
Cecilielyst har til at begynde med været et lille landbrug, og sideløbende er der med tiden kommet et såkaldt "traktørsted" til - drevet af hustruen, som det dengang ofte var tilfældet.
Frem til 1930'erne var vejene ud til Cecillielyst meget beskedne, hvilket nok gjorde, at byens borgere ikke ligefrem valfartede til stedet, som det var tilfældet hos de mange andre af Aabenraas kaffesteder.
Afholdsrestauranten Cecilielyst
Stedet har haft mange skiftende værter gennem årene. I 1898 købte det nygifte ægtepar Jens og Anna Nielsen Cecillielyst og tilbyggede en stor sal. I 1927 var det J. Friis, der købte ejendommen. Han stammede oprindeligt fra Møgeltønder.
I 1933 solgtes Cecillielyst til Louise og Julius Borch. De var vendt hjem til Danmark efter nogle år i Amerika. Men allerede året efter i 1934 fik stedet en ny ejer. Det blev Kjerstine Lauritzen, der havde mistet sin mand året forinden. Cecillielyst blev i familie Lauritzens eje frem til 1963, hvor ejendommen så blev solgt til Aabenraa kommune.
En annonce fra 1950'erne lød således: På hovedvejen Aabenraa-Tønder ved den smukke Hjelm Skov ligger afholdsrestauranten og caféen "Cecillielyst". I såvel den gamle have som i restauranten serveres god kaffe med hjemmebagt brød, lækkert smørrebrød og varme småretter.
1956 lod ægteparret Schmidt, som havde forpagtet Cecillielyst hos Kjerstine Lauritzen, opstille en kiosk.
Slut i 1966
Alle årene igennem har der på stedet været stille og roligt, hvilket nok skyldtes den afsides beliggenhed fra byen. Dog har der været udlejet værelser med bespisning til fastboende pensionærer. For alle andre gæster blev der hovedsageligt serveret kaffe med tilhørende hjemmebag,til en pris af 2,50 kroner.
Varmt mad blev der kun serveret ved familiefester og andre sammenkomster. Der kunne i restaurationen dækkes op til hele 60 personer. Men ved særlige lejligheder - såsom pinse. Da var der underholdning med "et richte levn orkester - mæ richte levn musik", og det helt frem til de små timer.
Lukketiden var sat til klokken 23, dog kunne det hænde, at der dukkede gæster op ved lukketid, og hvor der så i hast blev "fikset" lidt smørrebrød.
I årene mellem 1963 og frem til 1966 var det praksis, at tømrerlærlingene fra Teknisk skole i Nygade lavede deres svendeprøver i den gamle sal på Cecillielyst. Men i efteråret 1966 var det slut. Bygningen blev revet ned, og endnu en æra var slut i Aabenraa.
Skulle du kære læser have lyst til at se selve filmen, så gå ind på YouTube og skriv Cecillielyst i søgefeltet.